Jag har rest otroligt mycket i mitt liv, både med familj och på egen hand. Det har i princip alltid varit resor där övernattningarna skett på hotell eller någon slags stuga. Det har varit väldigt bekvämt, men kanske främst för att det varit enkelt med barnen. Nu ser livet lite annorlunda ut, barnen är utflugna och jag är singel på gott och ont. Nu finns det tid att resa igen och hotell är dyrt och husvagn är lite begränsat om man vill köra ute på lite mindre vägar. Något som fångat mitt intresse är taktält. Alltså ett tält som man har uppe på biltaket. Kan det verkligen vara något att ha?

Skall man satsa på hårdskal eller mjukskal

Ja hur vet man det? Beror som med det mesta, hur skall det användas? Ett taktält med mjukskal liknar ett vanligt tält när det är utfällt. Det fälls ut och ihop som en solfjäder med hjälp av stegen. När det fälls ihop skyddar du det med ett plastöverdrag som enkelt fästs med dragkedja. De här taktälten är billigare än taktält med hårt skal.

Fördelar med ett mjukt skal

  • Priset
  • Utrymmet – högre takhöjd inne i taktältet.
  • Stegen behöver inte förvaras i bilen

Taktält med hårt skal tar mindre plats på höjden när det är hopfällt och ser ut som en vanlig takbox .

Fördelar taktält med hårt skal

  • Snabbare att fälla upp och ner
  • Ser inte lika ”konstigt” ut
  • Lägre i hopfällt läge

Passar det på din bil?

Alla taktält passar inte alla bilar. Den största skillnaden är vikten och vad takräcket på din bil klarar av.  Kontrollera hur mycket takräcket klarar, lägg till vad du och de personer som kommer sova där väger, så har du en fingervisning på vad du kan välja på. Och ta dig tid att titta det finns allt från singel taktält till rejäla familjehistorier.